Verplicht speelkwartier voor zelfstandig professionals

Soms ben ik zo druk bezig met verantwoordelijkheden, volwassen doen en “serieus werken”, dat ik vergeet om te spelen. Spelen? Op míjn leeftijd? Is dat dan zo belangrijk? Nou, als ik kijk naar onze bejaarde herdershond, een grote inspiratiebron voor me, denk ik dus van wel.

 

Onze herdershond Moos is met haar bijna twaalf jaar inmiddels een dame-op-leeftijd. Ze is zichtbaar stijfjes als ze opstaat uit haar mand, maar mag zich gelukkig prijzen met haar vrij goede heupen en gezondheid. Als we buiten wandelen, loopt ze in een wat lager tempo dan vroeger: wat wel past bij “une grande dame”.

 

Het leven is een feest

Totdat we op het veldje komen waar ze los mag. Dan vindt er een volledige metamorfose plaats. Onze “bejaarde” gooit figuurlijk haar rollator van zich af en springt als een jonge hond in het rond omdat we met een stók gaan spelen. Rennen, terugbrengen, stokjes in millimeters-kleine stukjes knagen. Helemaal zoals een Loesje-tekst betoogt: “Het leven is een feest en jij bent uitgenodigd!”. En als ik niet oplet, neemt ze ook nog een overmoedige duik in de prutsloot (geen goed idee vanwege het koude water op haar oude spiertjes en vanwege mijn nette outfit…).

 

Als ik op die momenten goed naar haar kijk, zie ik dat ze er zo enorm van geniet. Ze is volledig aanwezig in het moment (mindfullness!!), barstensvol energie en totaal vergeten dat ze een serieuze dame-op-leeftijd is. Die zich rustig en respectabel dient te gedragen naar stuiterende puppy’s en die sneren uitdeelt naar volwassen honden omdat ze wel graag de baas wil blijven.

 

Stokjes

Stel je toch voor dat volwassenen mensen zich dat speelkwartiertje ook wat vaker zouden gunnen. Als tegenhanger voor alle verantwoordelijkheden die we privé en in het werk dragen. Nou ben ik geen voorstander van achter stokjes aan rennen (of andere estafetteachtige bezigheden). Maar uit eigen ervaring weet ik wel dat plezier hebben (en maken) in het werk enorm veel energie geeft. En dat daardoor heel veel dingen makkelijker lijken te gaan.

 

Goed fout

Eigenlijk is het zo simpel om een beetje lol te maken, zowel zakelijk als privé. Zo voelt samenzijn en (foute!) grapjes maken met gelijkgestemden voor mij al als een soort van buitenspelen. Omgaan met jonge kinderen is ook een mooi excuus (ongegeneerd meedoen in de speeltuin, tikkertje en verstoppertje doen). Even lekker spelen, gek doen of hard lachen voelt heerlijk, en geeft me enorm veel energie.

 

Een Ferrari is duur!

Sommige ontmoetingen voelen ook een beetje als “buitenspelen”. Het is alweer een paar jaar geleden, maar iedere keer als ik G. tegenkom -een zeer gerespecteerd en vakkundig auteur notabene!- voelt het als samen stoeprandje spelen, of alsof we quasi-baldadig belletje-trek doen.

 

Zo nam hij op een congres waar wij samen waren, de gewichtige taak op zich om mensen willekeurig aan te spreken en te manen om vooral zijn boek te kopen bij de boekenstand waar ik achter stond. ‘Want weet je wel hoe duur het is om een Ferrari te onderhouden? En ook nog eens zeven maîtresses!’ G. heeft een heel serieus voorkomen, waardoor je zulke grappen niet van hem verwacht. Ik had dan ook echt buikpijn van het lachen. De mensen vluchtten vooral heel snel uit zijn buurt. En kwamen vervolgens toch nieuwsgierig bij de boekenstand kijken. Want wie was die mafkees wel niet?!

 

Ik gaf G. lachend een stomp op zijn schouder en gooide goedmoedig een bal naar zijn hoofd. Daarna ben ik giechelend naar huis gerolschaatst.

 

In mijn zwarte Hyundai, ja….

 

 

P.S. Kan je als zelfstandig professional ook wel eens een coach gebruiken? Spreek gerust met me af voor een vrijblijvende kennismaking met een cappuccino in de stad. 
Meer info over individuele zp-coaching en zp-cursussen en -workshops, zie: www.vanwijngaardencoaching.nl


Klik hier voor het overzicht van workshops en cursussen voor zzp’ers

 

Over Betty van Wijngaarden
Met 18 jaar ervaring op zak als zelfstandig professional in de communicatie (en inmiddels ook als coach voor zelfstandig professionals) zet Betty van Wijngaarden, communicatie-diva pur sang, haar kennis en ervaring in om andere zp’ers te helpen díe opdrachten binnen te halen die ze het allerliefste willen doen én waar ze een goed inkomen mee verdienen. Als coach voor zp’ers schrijft ze over haar ervaringen in het coachingsvak en deelt ze sprankjes van wijsheid en inspiratie.

You may also like