• betty coacht

  Coach voor zelfstandig professionals

  zodat je helder hebt wie je bent er wat er écht bij jou past

 • betty coacht

  Coach bij professionalisering

  zodat je díe opdrachten binnenhaalt die je het allerliefste doet en waar je een goed inkomen mee verdient

 • betty coacht

  Coach bij authenticiteit

  zodat je je helder profileert en jouw favoriete klanten binnenhaalt

 • betty coacht

  Coach bij koerswijzigingen

  zodat je bewust kiest voor klanten en opdrachten die écht bij je passen

Betty van Wijngaarden

Betty van Wijngaarden

“Zzp-coaching is sparren op professioneel niveau.
Over plannen uitvoeren, opdrachten binnenhalen, koerswijzigingen, hobbels overwinnen, of meer zelfkennis. Helder krijgen wat je doelen zijn,
welke hindernissen je ervaart en die stapsgewijs overwinnen.
Als coach ondersteun ik je door te luisteren,
inzicht te laten krijgen, en aan te moedigen tot actie
– het liefst met enig gevoel voor humor!”

*****
Momenteel uitsluitend coaching via 1-op-1 beeldbellen (Skype, Zoom, Teams, FaceTime...) en wandelcoaching.
Vanaf september ook weer live coaching in Alkmaar
*****

Coaching voor zelfstandig professionals

Slapeloze nachten omdat je wel leuke opdrachten hebt maar er te weinig mee verdient? Of heb je juist een prima inkomen, maar vind je je opdrachten niet (meer) leuk? Tijd voor een koerswijziging!

* Ideeën in overvloed, maar hoe zorg je dat je nu stappen neemt? Behoefte aan een onafhankelijke sparringpartner die weet wat zzp'en inhoudt, die met je meedenkt, die langdurig met je "meeloopt" en je aanmoedigt om in actie te komen?

• Hoe haal je als zelfstandig professional díe opdrachten binnen die je het allerliefste doet én waar je een goed inkomen mee verdient?

• Je wilt je klanten laten weten dat jij er bent en wat je te bieden hebt. Maar hoe profileer je jezelf aansprekend op je website, op LinkedIn en in andere communicatie?

• Als mensen je vragen waar jij goed in bent, verzand je in algemeenheden en vage termen. Weet je eigenlijk wel waar jij in uitblinkt?

• Bij het woord ‘netwerken’ krijg je rode vlekken in je nek. Hoe kan jij ontspannen leren netwerken op een manier die bij jou past en waar je je prettig bij voelt?

• Als een klant je vraagt om een offerte moet je iedere keer opnieuw het wiel uitvinden. Hoe breng je één lijn in je tarieven, offertes en acquisities?

• Je kan best wel wat. Maar als je je diensten ‘moet’ verkopen, slaat de onzekerheid toe of het eigenlijk wel wat voorstelt. Hoe kan je wat steviger in je schoenen staan?

Herken jij je hier in? Dan is zzp-coaching wellicht ook iets voor jou.


Heb je vragen? Mail me op betty@vanwijngaardencoaching.nl. Of plan een -vrijblijvend!- kennismakingsgesprek in van een half uur om jouw wensen door te spreken (à € 30,- ex btw).

Coachingsjaarabonnement

Je bent een zelfstandig professional met ervaring, maar je wilt je bedrijfsvoering verder professionaliseren, meer financiële rust, of meer vrijheid. Of misschien ben je een startende zzp’er en wil je graag een vliegende start maken. Dat kan met het coachingsjaarabonnement (12 maanden). Sommige ondernemers kiezen er ook voor om zichzelf doorlopend te laten coachen.

Intensief
Het coachingsjaarabonnement is uitermate geschikt voor zelfstandig professionals die graag grote stappen willen maken, die behoefte hebben aan een stok achter de deur, en die van aanpakken houden. Een jaar lang werk je er aan om zowel jouw zakelijke als persoonlijke ontwikkeling een stevige boost te geven. Zodat je díe opdrachten binnenhaalt die je het állerliefste doet en waar je een goed inkomen mee verdient. Met een goede balans tussen werk en privé, voldoende tijd om samen met je partner, gezin of vrienden te ontspannen en te genieten van het leven. En met de voldoening dat je werk doet dat ook écht bij je past en waar je waardering voor krijgt.

1-op-1-coaching
Het coachingsjaarabonnement bestaat uit intensieve coaching tijdens 1-op-1-sessies (van ong. 1,5 uur), gemiddeld 1x per maand (10 sessies per jaar + 1 extra sessie gratis). Tijdens de sessies praten (en lachen) we doorgaans veel, soms afgewisseld met oefeningen en uiteenlopende werkvormen, we bespreken huiswerk- en praktijkopdrachten, en monitoren behaalde resultaten. Ook bespreken we welke doelen je komende maand wilt behalen.

Maatwerk
De coachingssessies zijn tailormade en toegesneden op jouw specifieke doelen, vragen en wensen. Daarbij kunnen o.a. onderwerpen zoals ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik’, ‘profileren en communiceren’, ‘opdrachten binnenhalen’, ‘grip op je zzp-financiën’ en ‘mindset’ aan de orde komen (zie hieronder de toelichting in de blokjes bij de "vogeltjes").

Het coachingsjaarabonnement is geschikt voor zelfstandig professionals, die:
> een goed (of: beter) inkomen willen
> grote stappen willen of moeten maken
> een koerswijziging of (veel) professioneler werken beogen
> een goed inkomen willen verdienen met de opdrachten die ze het allerliefste doen
> leergierig en actiegericht zijn


De investering voor het coachingsjaarabonnement bedraagt € 1200,- ex. btw. Hiervoor krijg je 10 coachingsessies (ong. 1,5 uur), en 1 extra coachingssessie gratis. Je betaalt het coachingsjaarabonnement in 12 maandelijkse termijnen van € 100,- ex. btw. (automatische incasso).Heb je vragen? Mail me op betty@vanwijngaardencoaching.nl. Of plan een -vrijblijvend!- kennismakingsgesprek in van een half uur om jouw wensen door te spreken (à € 30,- ex btw). Zie de button links op deze pagina.

Losse coachingssessies

Als ervaren zelfstandig professional zoek je - kort maar krachtig - ondersteuning bij een specifiek vraagstuk. Je wilt bijvoorbeeld beter leren communiceren wat jou onderscheidt van andere zelfstandigen. Of je bent een startende zzp’er en hebt behoefte aan een coach die je helpt focussen op de stappen waar jij je nu het beste als eerste op kunt richten, zodat je bedrijf een vliegende start maakt.

Kort maar krachtig
Als je een heel specifieke vraag hebt, kunnen 1 tot 3 coachingssessies al genoeg zijn.

Ontwikkelpunten
Desgewenst kan je je met 1 of meer losse coachingssessies focussen op een specifiek ontwikkelpunt, zoals:
* Meer zelfvertrouwen ontwikkelen, bijvoorbeeld om presentaties te geven
* Grenzen leren aangeven of feedback leren geven
* Weloverwogen een keuze maken, zoals het wel of niet accepteren van een (grote) nieuwe opdracht
* Communicatie- en gedragsstijlen leren herkennen en daar bewust op aansluiten
* Leren omgaan met lastig gedrag van opdrachtgevers.

Losse coachingssessies zijn geschikt voor zelfstandig professionals, die:
> een concrete vraag hebben
> in korte tijd een concrete stap willen nemen
> tijdelijk een stok achter de deur zoeken tijdens koerswijziging of opstart
> ondersteuning willen om scherper te focussen
> een professioneel en onafhankelijk klankbord zoeken
> leergierig en actiegericht zijn

Een losse coachingssessie (ong. 1,5 uur) bedraagt € 120,- ex btw (in te plannen en te betalen via onderstaande button).Heb je vragen? Mail me op betty@vanwijngaardencoaching.nl. Of plan een -vrijblijvend!- kennismakingsgesprek in van een half uur om jouw wensen door te spreken (à € 30,- ex btw). Zie de button links op deze pagina.

1. Onafhankelijke sparringpartner:

1. Onafhankelijke sparringpartner:

Ben je op zoek naar een onafhankelijke sparringpartner die weet wat zzp'en inhoudt? Mogelijk is zzp-coaching dan iets voor jou.
Ongeacht of je aankomend, beginnend of ervaren zelfstandig professional bent, in coaching vind je een klankbord voor de plannen die jij hebt, en de hobbels die je wilt overwinnen.
Een coach kan je bijvoorbeeld stap voor stap begeleiden tijdens de overstap van loondienst naar zzp'en. Ook is een coach iemand die jou een spiegel voorhoudt hoe je jezelf beter kunt profileren. Een coach helpt je om een focus te bepalen; waar wil jij je de komende tijd aan werken en welke doelen wil jij behalen?
Een coach moedigt je aan om de benodigde stappen te nemen, en is soms ook een vriendelijke doch strenge "stok achter de deur". Verder kan een coach je helpen om het plezier in het zzp'en weer terug te vinden en zonodig een nieuwe koers uit te stippelen.
2. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik:

2. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik:

Zelfkennis -weten wie je bent, wat je wilt, wat je drijfveren zijn en waar je echt goed in bent- biedt je een stevige basis. Voor startende zzp'ers geeft het handvatten om zich ontspannen en met zelfvertrouwen te profileren naar potentiële opdrachtgevers en cliënten. Ervaren zzp'ers hebben vaak een scherper beeld van wie ze zijn en wat ze te bieden hebben. Toch kan het goed zijn om een coach daar met frisse blik naar te laten kijken.
Want vaak hebben we last van "blinde vlekken".
Als je weet wie je bent, is het makkelijker kiezen voor opdrachten die goed bij jouw kwaliteiten passen. Bewust kiezen voor bepaalde (leuke) opdrachten, levert je meer werkplezier op. Best belangrijk om het werk vol te kunnen houden.
Ook helpt het om te weten of je een aanpakker bent, een kartrekker, een "niet-lullen-maar-poetsen" type, een creatieveling, of juist een perfectionist. Dat helpt je om opdrachten te zoeken die daarbij passen. Als je weet wie je bent, kan je het roer in eigen hand nemen en zelf jouw koers bepalen. Goed plan, toch?
3. Profileren en communiceren:

3. Profileren en communiceren:

Hoe profileer jij jezelf naar potentiële opdrachtgevers? Wat schrijf jij op jouw website, op LinkedIn, in flyers of in jouw blogs over wie jij bent en waar jij goed in bent? In welke bewoording laat jij weten dat jij er bent en wat je te bieden hebt?
Zelfkennis is een goed uitgangspunt om je authentiek en ontspannen te kunnen profileren naar toekomstige cliënten. Want als je je écht realiseert wat je in huis hebt, is het een stuk makkelijker om daar op een natuurlijke manier over te vertellen. Het is niet langer een verzonnen verhaaltje over jezelf; je weet – en voelt ook – dat dit echt is. Daardoor komt het duidelijker over.
In coaching werpen we een frisse blik op hoe jij je profileert en kijken we of dit voor jou het gewenste effect heeft. Hierbij kunnen we ook aandacht besteden aan jouw geschreven communicatie, zoals website, brochure, acquisitiebrief en bloggen.


4 Opdrachten binnenhalen

Heb je geen idee hoe je die opdrachten kunt binnenhalen die je het allerliefste doet en waar je een goed inkomen mee verdient? Breekt het koude zweet je uit als je aan acquisitie denkt? Wacht je gewoonlijk maar af wat er spontaan "op jouw pad" komt aan opdrachten? Vind je marketing iets voor "gladde salestypes"? Vind je netwerken ongemakkelijk? Of wil je juist leren hoe je, ondanks je bescheidenheid, toch kunt laten weten voor welke opdrachten jij beschikbaar bent? Hiervoor hoef je jezelf helemaal niet te overschreeuwen, of te lopen roeptoeteren hoe geweldig je bent. Het kan ook anders. Er zijn mensen (toekomstige klanten) ergens daarbuiten, in de wereld, die staan te springen om de service, diensten of producten die jij te bieden hebt. Dan is het wel zo handig als jij laat weten dat jij, samen met jouw service of product, bestaat. Als je deze activiteiten structureert, dan doe je dus eigenlijk aan marketing. Er zijn tips en tricks te over. Waarbij we het niet moeilijker gaan maken dan het is.

5. Grip op je zzp-financiën:

Slapeloze nachten omdat je niet weet hoeveel inkomstenbelasting jij volgend jaar moet betalen? Hoe heb jij als zzp'er jouw financiën eigenlijk georganiseerd? Heb jij een realistisch uurtarief bepaald? Hoeveel omzet heb je maandelijks minimaal nodig om te kunnen ‘overleven’? Wat doe jij als een betaling van jouw klant uitblijft? Werk jij te veel en verdien je te weinig? Wat is eigenlijk jouw financiële doel voor het komende jaar? En moet je voor iedere offerte weer opnieuw het wiel uitvinden?
Je hoeft geen rekenwonder te zijn, maar wilt toch minimaal weten hoeveel je moet reserveren voor belasting, pensioen en AOV. Globaal inzicht in de cijfers is voor een professional wel zo handig en geeft je handvatten om te "sturen".
En - ongelofelijk maar waar! - financiën kunnen ook leuk zijn!
6. Mindset:

Vind je dat jij jouw uurtarief waard bent? Hoe ga jij om met tegenslagen? Saboteer je jezelf in jouw professionele ontwikkeling omdat je eigenlijk vindt dat je het niet "verdient"? Of misschien kom je de ‘pleaser’ in jezelf af en toe tegen (en mag je geen "nee" zeggen).
Sta je voor bepaalde keuzes en heb je behoefte aan een klankbord om weloverwogen een knoop door te hakken. Of voel je je in sommige situaties verlamd door onzekerheid?
Overtuigingen kunnen je soms helpen, maar ook onbewust tegenwerken als je een nieuwe stap wilt nemen of je verder wilt ontwikkelen. Vaak is het dan nuttig om met enig geduld te bekijken welke overtuiging je in een situatie in de weg zit en ontdekken hoe je daar beter mee om kunt gaan. Hier zijn geen pasklare oplossingen voor, maar diverse oefeningen kunnen het inzicht in en begrip voor jezelf vergroten.Hoe we het aanpakken

Een coachingstraject bestaat uit een intake, een coachingsplan en de coachingsessies.

Intake en coaching
Tijdens de intake stellen we gezamenlijk vast aan welke plannen, doelen of “hobbels” jij in coaching wilt werken, welke verwachtingen je hebt en wat het gewenste resultaat is. Dit leggen wij vast in het coachingsplan. Hierin omschrijven we de doelen die jij het belangrijkste vindt. Ook maken we hierin enkele praktische afspraken, zoals frequentie en tijdsduur.

Losse coachingsessies of coachingsjaarabonnement
Zodra jij akkoord bent met het coachingsplan, gaan we verder met de coachingssessies. Bij een specifiek of gericht vraagstuk kunnen tot drie losse coachingssessies al voldoende zijn. Wil je grote stappen maken en significant groeien, dan kan een coachingsjaarabonnement iets voor je zijn. Sommige zzp'ers kiezen er ook voor om zich doorlopend te laten coachen voor een maximaal resultaat.

Wat is zzp-coaching?

Zzp-coaching helpt je om je beter te focussen op het realiseren van de doelen die jij jezelf stelt. Dat kan gaan om groei van jouw bedrijf, leukere opdrachten binnenhalen, of meer vrije tijd. Als zzp'er moet je nu eenmaal veel zelf doen, bedenken en oplossen. En je naaste omgeving kan je daar lang niet altijd mee helpen. Een onafhankelijke sparringpartner die weet wat zzp'en inhoudt, kan dan uitkomst bieden. Ik heb 22 jaar ervaring als zzp'er en weet uit eigen ervaring tegen welke hobbels je kunt aanlopen. Sommige issues kom je regelmatig tegen en geven soms de indruk dat je geen stap vooruitkomt. Of je beoogt een koerswijziging als zzp'er, maar weet niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. In zulke gevallen kan coaching helpen.
Ik help je graag om helder te krijgen welke doelen je nastreeft, welke hindernissen je daarbij ervaart en hoe je die stap voor stap kunt overwinnen. Deze stappen neem je zelf, vanuit jouw eigen kracht en mogelijkheden. Als coach streef ik ernaar om je bewust te maken van jouw potentieel, zodat je deze optimaal kunt gebruiken.
In het coachingstraject zijn wij -coach en cliënt- gelijkwaardige partners, waarbij ik jou ondersteun, aanmoedig en soms uitdaag bij om jouw doelen te behalen.
Coaching is overigens geen (psycho)therapie. We “helen” dus geen pathologie of trauma’s uit het verleden. Al komt het verleden in coaching soms wel ter sprake.

Workshops en cursussen

Voor zzp'ers met behoefte aan specifieke informatie, behandel ik ook diverse onderwerpen in workshops en cursussen. Deze geef ik in Alkmaar-centrum (gratis parkeren en goed bereikbaar met het OV).
Bijvoorbeeld de kennismakingsworkshop "Doelgericht netwerken voor nieuwe opdrachten", maar ook de kennismakingsworkshop "Schrijven met de focus van een journalist" (voor zzp'ers) en kennismakingsworkshop "Positief en vriendelijk onderhandelen over een beter tarief" (voor zzp'ers).
Zie de Agenda onder de navigatieknop 'Inspiratie' - voor exacte data en prijzen.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief helemaal onderaan deze pagina. Dan houd ik je op de hoogte van nieuwe data!

Betty vertelt:

‘In mijn loopbaan heb ik meerdere coaches gehad, zowel officiële als officieuze, waarvan er drie heel belangrijk voor me zijn geweest. Allereerst mijn eerste “grote” vaste opdrachtgever, een bladenmaker: zij heeft me gezonde zakelijkheid, doelgroepgericht schrijven en de basisbeginselen van bladen maken geleerd. Ten tweede mijn loopbaan- en ondernemerscoach: zij heeft me geholpen om helder te krijgen wie ik ben, welke opdrachten bij mij passen en me het vertrouwen gegeven om mijn dromen waar te maken. En tot slot mijn pleegvader: mijn grootste “fan”, hij heeft me altijd aangemoedigd en was trots op elke stap die ik nam. Als professioneel coach geef ik deze verschillende facetten ook graag weer door aan mijn cliënten.’

Marlies Beerman

Marlies Beerman

was senior marketeer bij Reed Business Education tijdens hun samenwerking

Ik heb Betty leren kennen als een inspirerend persoon, die mensen in hun waarde laat en laat zien dat door bij jezelf te blijven, sterke punten het beste tot hun recht komen. Betty straalt warmte en rust uit en stelt je in de gelegenheid om buiten geijkte paden te gaan op een manier die bij je past en die je helpt om je doelen te verwezenlijken. Bovendien is Betty een prettig persoon om mee samen te werken.

Frouwine de Graaff

Frouwine de Graaff

Independent artist, heeft een coachingsgesprek met Betty gehad in mei 2016

Betty is great. I have just come back from a session with her with a mind full of ideas and new energy to make them real!

Monique Holtkamp

Monique Holtkamp

was manager bij Imago Mediabuilders tijdens hun samenwerking voor het boek 'Contracteren en declareren voor medisch specialisten'

We hebben Betty in 2011 tot volle tevredenheid ingeschakeld als freelance auteur voor een boekje. Betty is een plezier om mee te werken en onze opdrachtgever was zeer tevreden over het resultaat.

Suzanne Krom (MA), Tekst en Redactie

Suzanne Krom (MA), Tekst en Redactie

Volgde een coachingstraject bij Betty bij haar start als freelance bureauredacteur en redactiecoördinator

Bij het starten van mijn eigen bedrijf miste ik iemand om op professioneel niveau mee te sparren. Het coachingstraject van Betty bood een geweldig klankbord en hielp me bij het bepalen van de koers. Betty is een warme, enthousiaste persoonlijkheid en een betrokken coach: ze denkt met je mee en pakt problemen direct aan. De belangrijkste les voor mij? Als zelfstandige heb je veel meer de regie over je eigen loopbaan!

Femke Okx, van 'Redactiebureau Chapeau'

Femke Okx, van 'Redactiebureau Chapeau'

Volgde bij Betty een coachingstraject waarna zij de overstap van loondienst naar zzp'en heeft gemaakt - www.chapeauredactie.nl

Toen ik op een dood spoor zat met solliciteren, heeft Betty me laten zien hoe bijvoorbeeld LinkedIn beter te gebruiken. Haar positiviteit en tips gaven me weer moed om door te gaan en nieuwe wegen te bewandelen. Dankzij haar achtergrond in de communicatie weet ze waarover ze praat, waardoor ze als coach voor mij heel waardevol is geweest. Inmiddels ben ik als zzp'er gestart met mijn eigen redactiebureau.

Aleid Eigenraam, van 'Eigenraam Advies, communicatie & organisatie'

Aleid Eigenraam, van 'Eigenraam Advies, communicatie & organisatie'

Heeft tijdens een losse coachingssesie met Betty haar profilering als zelfstandig communicatieadviseur verder aangescherpt - www.eigenraamadvies.nl

Betty luisterde en vroeg, hielp mij de richting op te gaan waar ik naartoe wilde met tips om daar te komen. Een prettige en open vrouw die haar ervaring graag met mij wilde delen. Fijn als een “vreemde” je de spiegel eens voorhoudt. Een aanrader voor alle zzp'ers. Oók - of misschien juíst - na jarenlange ervaring.

Isabel Nabuurs, zelfstandig fotograaf

Isabel Nabuurs, zelfstandig fotograaf

Volgde een coachingstraject bij Betty tijdens een koerswijziging naar fotografie van interieur en architectuur - www.isabelnabuurs.nl

In vijf coachings-sessies heeft Betty me enorm laten groeien als ondernemer. In alle rust hield ze me een spiegel voor en liet me inzien waar mijn kracht ligt en hoe deze in te zetten. Met handige tips heeft ze me geholpen om een lijn te brengen in mijn acquisities en onderhandelingen. Haar enthousiasme en humor zijn aanstekelijk en maken de wereld een stuk mooier!

Elena Benvenuti, van 'Il bene'

Elena Benvenuti, van 'Il bene'

Was klant van Betty om de marketing van haar schrijfworkshops en haar B&B in Toscane te professionaliseren. - www.ilbene.nl

Betty heeft snel door waar jij als ondernemer overheen kijkt. Ze heeft me met haalbare stappen geholpen om helder te communiceren met mijn klanten. En ze heeft me vanaf het begin onmiddellijk in actie gekregen.